Workflow Canon C300: Inleiding

Workflow Canon C300: Inleiding

WORKFLOW CANON C300 

 

Inleiding

De C300 van Canon is een erg populaire videocamera met grote sensor. Er is een variant met EF mount waar je Canon foto lenzen op kunt zetten en een variant met PL mount voor filmlenzen. Vooral de C300 EF is erg populair omdat fotolenzen goedkoper zijn dan filmlenzen. Op deze manier kun je met weinig geld toch een mooi filmisch plaatje krijgen. De camera neemt Full HD (1920 x 1080) op in een prima codec (50mbps MPEG-2 4:2:2) op Compact Flash kaarten. Op een kaart van 32 GB kun je 82 minuten opnemen. Daarnaast is hij erg lichtgevoelig (tot 20000 iso!). De camera is erg klein en licht en beschikt over een topgrip met daarop een LCD schermpje en 2 XLR aansluitingen. Op de achterkant van de camera zit een kleine maar degelijke viewfinder. Je kunt op de camera tot maximaal 50 frames per seconde draaien op 720p. Ook bevat de camera een Canon Log functie. Canon Log is een Gamma curve waarmee je meer informatie hebt in de hoge en lage lichten. Hierdoor krijg je een vlak plaatje met weinig contrast en kleur. Je zult dus in grading moeten wanneer je deze functie gebruikt. Er is ook een optie genaamd Cinema Locked. Deze optie gebruikt de Canon Log en blokkeert alle verder mogelijke gamma en kleuren matrix instellingen. Deze optie is ideaal als je je niet teveel bezig wilt houden met het instellen van de camera.

 

Dit artikel is bedoeld als korte handleiding van opbouw tot montage.

 

 

Workflow Canon C300: Opbouw

Workflow Canon C300: Opbouw

Opbouw 

De standaard Canon C300 set van het raam bestaat uit de volgende spullen:

 • Een body met daarop een topgrip met LCD monitor en 2 XLR uitgangen.
 • 2x 32gb Compact Flash geheugen.
 • Cardreader 
 • 3 Accu's lader
 • Support met 15mm bars

 

Eventueel zou je de set kunnen uitbreiden met de volgende accessoires/spullen:

 • Lenzen voor EF mount: Canon zoomlenzen, Zeiss ZF lenzen, Compact Primes < Hyperlinks
 • Lenzen voor PL mount: 35mm prime lenzen of 35mm zoom lenzen < Hyperlinks
 • Statief (Sachtler V18, Sachtler V20 < Hyperlinks)
 • Handheld Rig (hyperlink)
 • Dvtech ENG Rig (hyperlink)
 • Followfocus & mattebox
 • Microfoon
 • Externe viewfinder (hyperlink)
 • Externe monitor (hyperlink)

 

Er zijn meerdere mogelijkheden om de C300 op te bouwen. Je kunt de camera zonder extra accessoires gebruiken. Er zit een handgrip op de zijkant van de camera waarmee je uit de hand kunt filmen. Op deze handgrip zit een recordknop, een magnify functie (hulpmiddel om te focussen) en een diafragma ring.

 

Het is sterk aan te raden om hulpmiddelen te gebruiken die het filmen een stuk gemakkelijker maken. Ik bespreek een aantal opties om hem handheld op te bouwen. Zelf heb ik de C300 opgebouwd zoals de foto hiernaast.

 

Workflow Canon C300: Opbouw 2

Workflow Canon C300: Opbouw 2

Bij deze setup gebruik ik de viewfinder op de achterkant van de camera. Het is ook mogelijk om het LCD schermpje om te klappen en deze te gebruiken als monitor. Verder zit er een followfocus, een mattebox, een handlebar en een Zacuto Relocator op. Met deze relocator kun je de handgrip van de camera verplaatsen naar een positie waar je er goed bij kunt. Het fijne aan deze setup vind ik dat het vrij kaal en simpel blijft. Geen extra armpjes en losse viewfinders. Nadeel van deze setup is dat de viewfinder net niet helemaal lekker voor je oog kan liggen en dat hij wanneer je lang moet draaien toch vrij zwaar word. Wanneer je lang moet draaien kan het fijn zijn om de ENG Rig van DVTech te gebruiken. Dit systeem ondersteunt de voorkant van de camera. 
Workflow Canon C300: Opbouw 3

Workflow Canon C300: Opbouw 3

Een andere optie is om een externe viewfinder aan te sluiten. Hierdoor kun je de camera boven je schouder positioneren waardoor het grootste deel van het gewicht op je schouder ligt. Nadeel is dat de kosten hoger worden door de externe viewfinder. De Alphatron is een zeer geschikte viewfinder die ook een stuk beter is dan de viewfinder op de camera zelf
Workflow Canon C300: Instellingen

Workflow Canon C300: Instellingen

In het menu kun je de camera instellen. Het menu is opgesplits in 6 tabladen. Camera Setup, Audio Setup, Video Setup, LCD/VF Setup,TC/UB Setup en Other Functions.

Ik loop niet alle instellingen langs, maar degene die je moet instellen om te kunnen draaien.

 

Camera Setup

Hier kun er je een aantal benoemingen instellen zoals je ISO/GAIN en Shutterspeed en Shutterangle. Bij Shutter is er naast Speed en Angle een mogelijkheid om je shutter op slow te zetten. Hiermee kun je je shutter minimaal op 1/3e zetten. Vervolgens kun je de waardes van je ISO, shutter en witbalans instellen via de Functie knop achterop de body. Ook kun je in dit menu Cinema Locked aanzetten. Hier kom ik later in dit artikel nog op terug.  

 

Audio Setup

Hier kun je de XLR ingangen instellen zoals je dit wilt. 

 

Video Setup

Hier kun je je SDI output instellen. Je kunt er hiervoor kiezen om je menu wel of niet mee te sturen via de SDI en of je een HD of SD signaal wilt uitsturen.

 

LCD/VF Setup

In dit menu is het mogelijk om je LCD en viewfinder af te stellen. Je kunt hier ook hulpmiddelen als Peaking en Zebra instellen en markers aan of uitzetten. Een kleurenbalk om je LCD of viewfinder op aftestellen is te vinden in Camera Setup.

 

TC/UB Setup

Hier kun je de tijdcode instellen.

Workflow Canon C300: Instellingen 2

Workflow Canon C300: Instellingen 2

Other Functions 

Bij Other Functions kun je de resolutie en bitrate instellen. De beste kwaliteit op de C300 is 1920 x 1080 (full HD) 50mbps. Verder zijn er  mogelijkheden voor Slow/Fast motion en kun je je kaarten formatteren (Intialize Media). Ook is hier een mogelijkheid om Double Slot Rec aan te zetten. Hiermee kun je op 2 CF kaarten tegelijkertijd opnemen, zodat je meteen een back-up hebt.

 
Workflow Canon C300: Instellingen 4 Cinema locked

Workflow Canon C300: Instellingen 4 Cinema locked

CINEMA LOCKED

Zoals eerder al genoemd heb je bij Camera Setup de optie om Cinema Locked te activeren. Hiermee activeer je de door Canon ontwikkelde Gamma Curve (Canon Log) en zet je die instellingen op slot. Met Cinema Locked aan is het niet mogelijk om in je Custom Pictures te komen.


Bij LCD/VF Setup in het menu kun je de View Assist aanzetten. Dit is de LUT van de C300 die je kunt gebruiken als je met Canon Log draait. De View Assist laat een plaatje zien die meer overeen zal komen met het uiteindelijke resultaat na de grading. Dit kan handig zijn om het beeld te beoordelen en om aan de klant of regisseur te laten zien hoe het er uiteindelijk ongeveer uit zal gaan zien. De View Assist wordt alleen weergegeven op het LCD scherm en de viewfinder en wordt dus niet weggeschreven naar de CF-kaarten. De View Assist wordt ook niet door de HD SDI output gestuurd.

 

Workflow Canon C300: Naar de Montage

Je kunt je CF kaarten via een cardreader koppelen aan je Mac of PC. Er verschijnt dan een Apparaat genaamd CANON XF. Hierin staat een map Contents. Zorg dat je deze map in zijn geheel kopieert. Behalve de video's staat hier ook andere data in die edit programma's nodig hebben. Wanneer je niet de orginele mappenstructuur aanhoudt kan Final Cut Pro je files niet lezen. Let dus ook op dat wanneer je je clips al eerder ingeladen hebt en daarna nog meer gefilmd hebt zonder je kaart eerst te formatteren dat je opnieuw de gehele contents map kopieert en niet alleen de nieuwe clips. Kopieer je bestanden altijd minimaal naar twee schijven.

 

 

 

Canon XF Utility 

Makkelijker is wellicht om Canon's eigen software genaamd XF Utility te gebruiken. Hiermee kun je je clips op je harde schijf zetten en back-up-en. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen een selectie van een aantal clips weg te schrijven. Je kunt met dit programma je clips afspelen. Je kunt ook een LUT toevoegen aan je materiaal en je metadata bekijken. Ook bevat de software plug-ins voor Final Cut Pro en Avid. Onderaan dit artikel vind je een link om XF Utility te downloaden. 

 

Final Cut Pro 7

Als je de bestanden hebt weggeschreven kun je in FCP 7 met Log and Transfer je materiaal importeren. Zorg dat je hierbij de eerste map aanklikt. Vervolgens kun je bij preferences aangeven dat de Canon XF plug-in gebruikt moet worden. Hiermee kun je de bestanden omzetten naar ProRes maar je kunt ook kiezen voor Native. Hierbij gebruik je de orginele codec van je materiaal in plaats van ProRes. Final Cut Pro is ontworpen om het best te werken in de Apple ProRes codec maar er valt ook prima te monteren in Native. Afhankelijk van de grote van het project kun je hier een keuze in maken.

 

Adobe Premiere CS6

Wanneer je Adobe Premiere CS6 opent en een nieuw project aanmaakt kun je bij Sequence Presets een aantal sequences selecteren. Hier staat ook Canon XF MPEG2 bij. Wanneer je deze map open klikt staan daar een aantal resoluties die je kunt selecteren. Er van uit gaande dat je 1920x1080 25p hebt gedraait selecteer je hier Canon XF MPEG2 1080p25. Premiere opent nu, als het goed is staat er een vakje Media Browser. Zoniet kun je deze openen via Window > Media browser. Hier kun je door je mappen heen bladeren en je Contents foto in zijn geheel importeren. Je zult hierbij een foutmelding krijgen dat hij bepaalde bestanden niet kan lezen. Hier hoef je niet van te schrikken. Dit gaat enkel om een aantal databestanden die Premiere niet nodig heeft. De MXF (video) bestanden worden gewoon geimporteerd, klaar om te worden gemonteerd!

 

http://usa.canon.com/cusa/professional/products/professional_cameras/cinema_eos_cameras/eos_c300?selectedName=DriversAndSoftware